BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

13/3/'01 Kunst online in Maastricht

Eén van de grootste en fijnste kunstbeurzen ter wereld. Volgens de Financial Times zelfs ‘the world’s finest…’. De superlatieven voor The European Fine Art Fair (afgekort TEFAF) zijn ook dit jaar niet van de lucht. Nog nooit, waren de prijzen zo exorbitant hoog. De komst van de Euro en het grijze c.q. zwarte circuit hebben daar vast iets mee van doen. Maar dat wordt alom ontkent door de branche. De musea kunnen in ieder geval nauwelijks meer meebieden. En de lokale en Limburgse kunsthandel profiteert minzaam mee.

Log eens in op de TEFAF 2001-site om een vleugje het aanbod van de bijna 200 internationale exposanten mee te pikken. Want die staan allemaal keurig netjes op de site vermeldt en zijn op diverse manieren te raadplegen. Bovendien kun je op de site zien wat zij - in de 450-pagina dikke beurscatalogus – aanbieden, en ga zo maar door. Die site ziet er overigens buitengewoon gelikt uit.
De lokale en Limburgse kunsthandel pikken van al die aandacht zeker een graantje mee. Er staan immers slechts twee Maastrichtse handelaren op de beurs. Zo heeft een groepje Maastrichtse antiekbemiddelaars zich verzameld onder de noemer Arts & Antiques Maastricht. Dit ‘rondje Maastricht’ is een opsomming van hun adresgegevens met enkele plaatjes en doorverwijzingen naar hun eigen url’s. Kunsthandel Rob van Rijn bijvoorbeeld biedt een online database - samengesteld uit de fine fleur van de Limburgse kunstsc?ne - aan. Galerie Zenith richt zich vooral oriëntaalse kunstwerken. Maar ook anderen die niet bij deze kring zijn aangesloten, zijn op het net actief. Galerie Artisart presenteert zo een geheel eigen collectie. Via de site krijg je een prima indruk. Een ander voorbeeld, het vendue huis Dick Haut (ook uit het Maastrichtse), biedt méér plaatjes aan onder de url www.venduehuis-maastricht.nl. En toont onder meer alle kavels die onder de hamer komen.
Daarnaast zijn er legio nationale en internationale kunst- en antiek-portals. Je moet wel erg ge?nteresseerd zijn om via die sites je weg te vinden. Het Art Web ‘serving the Dutch Arts’ linkt door naar diverse Nederlandse galeries en tal van kunstenaars zelf. Kunstbeeld streeft een algemeen kunstbeschouwende site na. En eind maart start overigens in het Limburgs Museum een uitgebreide tentoonstelling van maar liefst honderdvijftig jaar beeldende kunst in Limburg. Galerie Q  is sinds jaar en dag een echte virtuele galerie met voornamelijk werken van de kunstenaars Yvonne Rooding en Arjen Markenstein. Wandel daar eens virtueel doorheen en bekijk hun werken. Uitgeverij Lucart biedt evenzo diverse werken aan van schilder en glazenier Hans Truijen en beeldend kunstenaar Marc Truijen; met de mogelijkheid hun werken online te bestellen.

Kortom, er zijn tal van galeries en kunstenaars uit het Limburgse op het internet actief. En niet alleen met een vermelding van hun adresgegevens. Voor wie er interesse in heeft, kan het internet een goede bron zijn om zich verder te oriënteren; de Limburgse kunstscene toont zich met verve. Wie - tot slot - geinteresseerd is in kunstgeschiedenis in het algemeen tip ik bijzonder graag nog op de werkelijk fantastische kunstgeschiedenis portal van professor Chris Witcombe. Hij brengt sinds 1995 al de hele kunsthistorie – vanaf de prehistorie tot nu - enkel in links (werkelijk duizenden!) bij elkaar. Een ongelooflijk complete site voor de echte kunstliefhebber.

Marc Bosch
 

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>